Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tulipántőzsde és megjelenés

Tulipántőzsde és megjelenés
Tulipántőzsde Hollandiában

A tulipán-nemzetség egész Eurázsia mérsékelt övében honos, és sok faj képviseli. Európának vannak őshonos fajai, sok tulipánja nyugat ázsiának de még Japán is ültetett tulipánt. Magyarországon is volt ősidők óta egy szép sárga tulipán (Tulipa hungarica), de azt későn 1835-ben fedezték csak fel, amikor már régen befejezte diadalútját a magyar kertekben is.

Európában addig, amíg a Sztambulból hozott kerti tulipán el nem terjedt, senki nem foglalkozott a tulipánnal. Nem volt sem hasznos, sem díszes az ember szemében. Ázsiában azonban nagyon régóta ismerték, becsülték a tulipánt a hagymájáért.

Az emberek elsőként étkezési célra használták, ma is sok olyan hagyma eledel, ami még nem terjedt el a kertekben. Ahol azonban a természetben megtalálható volt nagy mennyiségben, ott elfogyasztották. Nyersen fogyasztva hányást okoz, de a főzés során elbomlik a növény "mérge".

Valamikor a XVI. század elején a diadalmas ozmán törökség kiválogatta a maga kerti virágait, a hatalom és a gazdagság reményében, ezek a hagymák előbb eledel, fűszer és orvosság voltak, majd virágjuk révén lettek kerti dísszé, így új szerepet betöltve.

A törökökkel jutott el Konstantinápolyba a XVI. század közepén és innen indult hódító útjára Európában. Mivel ekkor még nem voltak változatosak a tulipánok, így a tenyésztők hamarosan ezt kihasználva különböző színű utódokat neveltek. Arra is rájöttek, hogy amint a hagyma öregedik a virágokon az alapszín bizonyos árnyalatokat kap. A kor valósággal vadászott az újdonságokra, és gyorsan divattá lett a kerti tulipán körében is. Ezt használták ki az élelmes hollandus virágtenyésztők, akik tőzsdét alakítottak ki, nem darabszám, hanem súlyra adták a hagymákat. Némely naponta gazdát cserélt. A legszerencsésebbek magas árakon kerültek új tulajdonosukhoz. 

Sajnos az őrület annyira elfogta az embereket, hogy eladták házukat, földjeiket, állataikat. A vége a tulipomániának 1634-ben érte el a tetőfokát, a könnyelműek anyagi csődje, valamint 1637-ben az egyik napról a másikra történő tulipántőzsde összeomlásával. Ezzel együtt eltűntek a magas árak is. Vége lett az esztelen tőzsdézésnek, és kezdetét vette a tulipánkertészkedés.

Magyarországon a szegénység miatt sajnos csak a XVII. század második felében lett divatos a tulipánláz. Az első példányokat Pozsonyban ültették.

A tulipánok iránti szeretetre Lippay tanította a meg a magyarságot és a két Lippay tette le a magyar tulipánkultusz alapjait is. A legújabb időkig hazánkban nem foglalkoztak tulipántenyésztéssel, hanem főleg Hollandiából hozatták a kertekbe.

 

 

 

Az oldal tetejére